Truslen fra Amazon – derfor skal du være bekymret over, at Amazon lanceres i Skandinavien

Har du hørt om digitale trafikpropper? Truslen fra Amazon vokser, når selskabet nu retter sig mod det skandinaviske marked. Er du klar til at lære nye udtryk og forberede dig på at kæmpe for markedsandelene?

Amazon blev i efteråret lanceret i Sverige, og det kommer til at skabe store udfordringer for skandinaviske virksomheder. En af disse udfordringer er, at Amazon udgør et helt enormt marked, som gør det svært for små virksomheder at blive set og tage plads. Næsten uanset hvad du sælger, kommer du til at være tvunget til at kæmpe mod både dine konkurrenter og med Amazons eget udvalg.

Det gigantiske udvalg af produkter, som følger Amazons lancering på det skandinaviske marked, skal jo også have plads online. Det betyder, at vi kommer til at opleve digitale trafikpropper, hvor Amazon tager plads blandt – og plads fra – alle de sider og produkter, som i dag ligger på Google.

Aggressive lanceringer

Ved tidligere lanceringer på andre markeder har Amazon arbejdet aggressivt med Google Ads, hvilket de sandsynligvis også kommer til på det skandinaviske marked. Det vil have den konsekvens, at klikpriserne overalt vil øges, hvilket vil påvirke dig og din virksomhed.

Den heftige konkurrence gør det ekstra vigtigt at arbejde med SEO – dvs. søgemaskineoptimering – på Amazon, så du forbedrer dine chancer for at komme højt op i søgeresultaterne. For på trods af den store konkurrence er det stadig godt at huske på, at små virksomheder ifølge Amazon selv udgør 58% af salget på platformen. Så det kan godt lade sig gøre at tage plads – det handler bare om at vide hvordan.

SEO vil generelt blive noget mere udfordrende. For lægger vi Amazons enorme udvalg af produkter sammen med, hvor mange der er på deres mange sider, giver det platformen en stor fordel på Google, hvis betydning vi ikke skal undervurdere.

Amazon selv fortæller, at de rundt regnet har 2,3 millioner aktive sælgere eller virksomheder om man vil, på platformen. Hvis hver af disse så tilbyder X antal produkter, så bliver det virkelig tydeligt, at udvalget er helt enormt.

Googles algoritmer (SEO) synes godt om Amazon og rangerer dem derfor rigtigt højt i søgeresultaterne. Det vil som nævnt resultere i, at det bliver sværere for din hjemmeside at blive set, når nogen Googler noget, som også skaber søgehits på Amazon. Og det meste vil jo komme til at skabe søgehits på Amazon, da de jo sælger stort set alt.

Hvad kan du så gøre allerede nu for at møde truslen fra Amazon?

Først og fremmest skal du sørge for, at du allerede nu får et overblik over situationen. Klik ind på vores forskellige webinarer, og start med fordel med det, vi har længst nede på denne side. Derudover kan vi anbefale at du læser artikler online, klikker dig rundt på Amazons hjemmesider og undersøger, hvordan andre markedsfører sine produkter på platformen. Undersøg, hvad du selv kan gøre for at komme højt op i søgeresultaterne på Amazon og forbered strategier, så du er klar til at prøve dem af.

Et godt tip er at lægge dine bedst sælgende produkter ud på Amazon og så have de resterende produkter liggende på din egen side. På den måde benytter du dig nemlig af Amazons tiltrækningskraft på de produkter, som du ved potentielle kunder synes om og leder efter. På din egen side kan du så tilbyde et større udvalg, der også inkluderer de produkter, der ikke er nær så populære og som derfor vil have sværere vilkår i konkurrencen på Amazon.

Amazon kommer på godt og ondt til at udnytte dig

Vi har i tidligere webinarer diskuteret vigtigheden af at have egen hjemmeside og det gælder stadig, selvom man nu også kan findes på Amazon. Din egen hjemmeside er stadig den officielle informationskilde om dig og din virksomhed på nettet. Vær opmærksom på, at du ikke bliver helt opslugt af Amazon – eller nogen anden techgigant for den sags skyld.

Din hjemmeside er det eneste sted i den digitale verden, du som virksomhed ejer. Det er den mest officielle informationskilde om din virksomhed og her er det dig, der har den fulde kontrol over, hvad der lægges ud på siden. På Amazon og Facebook eller Google My Business ejer du ikke din side og den kan ændres og forandres fuldstændigt, når der sker forandringer i layout og design eller når der ændres på de algoritmer, der styrer din synlighed.

Husk på, at Amazon kan være en profitabel mulighed, hvis du bruger platformen på en smart måde. At begynde at modarbejde eller undvige giganten vil blive svært og det vil med stor sandsynlighed resultere i større omkostninger og et dårligere resultat, end det du har i dag. Amazon kommer på godt og ondt til at udnytte dig og så kan du jo lige så godt også selv udnytte Amazon.

Tips:

  1. Hold dig opdateret ved at læse artikler og se webinarer og vær klar i god tid med en strategi til, hvordan du forholder dig til lanceringen.
  2. Besøg Amazon.se, Amazon.com m.m. og se, hvordan virksomheder, der ligner din, arbejder med Amazon, hvilket prisniveau de ligger på og hvordan de arbejder med indhold som billeder, tekst og lignende.
  3. Læg dine bedst sælgende produkter ud på Amazon, og lok på den måde kunder videre til din egen hjemmeside for at se et større udvalg.
  4. Glem ikke din egen hjemmeside
  5. Amazon kommer til at udnytte dig, så vær ikke bange for at udnytte Amazon selv.