Sæt kunden i fokus – 8 nyttige tips

I en travl hverdag er det ikke altid let at tage sig tiden til, at sætte pris på dem, som betyder allermest for din virksomhed – nemlig dine kunder. Uanset om du har fantastiske produkter af god kvalitet forventes det, at du følger op, og er tilstede i form af kommunikation over for dine kunder.

1. Gør kundebehandling til en naturlig del af din hverdag

Organisér din virksomhed efter kundernes behov. Lav procedurer, som gør det enklere og mere naturligt for dine ansatte at møde kunderne. Disse procedurer kan være standarder for forventet behandlingstid på henvendelser samt, hvordan du og dine ansatte møder kunderne i telefonen.

2. Lær dine kunder at kende

Vær ikke bange for at stille spørgsmål når du taler med dine kunder og for, med jævne mellemrum, at lave korte undersøgelser. Opret en database hvor du implementerer oplysninger om de produkter, som kunden har købt, samt oplysninger om kommunikationen med kunden. Med disse informationer kan du efterfølgende skræddersy dit tilbud.

3. Gør livet enkelt for din kunde

Uanset om dine kunder vil returnere en vare, eller blot har nogle spørgsmål – så gør det enkelt for kunden at komme i kontakt med dig samt enkelt at få et svar. Fungér som en slags rådgiver og foreslå løsninger og produkter efter kundens behov og ikke bare efter, hvad du selv tænker og synes.

4. Involvér dine kunder

Vær til enhver tid åben og ærlig i dialogen med dine kunder – så opnår du tillid og loyalitet. Ærlighed betyder, at du både kommunikerer gode og dårlige nyheder. Er produktet f.eks. forsinket så giv besked. Har en kunde været fraværende i en periode eller skiftet leverandør så grib telefonen og spørg, om der er noget du kan gøre for, at vedkommende vender tilbage til din virksomhed. Er en kunde ikke tilfreds så lyt til problemstillingen og vis, at du forstår kunden samt fortæl, hvordan du vil løse problemet. Kun 1 ud af 10 kunder klager direkte, så vær taknemmelig for at du får muligheden for at gøre noget ved tingene.

Gør det nemt for dine kunder at tage kontakt

5. Vær tilgængelig

Gør det nemt for dine kunder at tage kontakt og vær tilgængelig på flere kanaler. Ud over telefon og e-mail kan du have en chat-funktion på din hjemmeside samt en Facebook side for virksomheden. Facebook siden er yderligere også en god platform til promovering af nye produkter og andre nyheder. Vær hurtig med tilbagemeldinger selvom det blot kan være for at sige, at du vender tilbage med et svar på et senere tidspunkt.

6. Vær personlig

Du kan sagtens være professionel og personlig samtidig. Vær høflig, venlig og positiv. Brug altid kundens navn i kommunikationen. I stedet for “Kære kunde” så brug “Kære Per”. Samtidig kan du skabe nærhed ved, som afsender, at underskrive med navn. Lykkes det dig at skabe en kontakt mellem kunden, Per, og afsenderen, Kim, gøres afstanden mellem din virksomhed og kunden kortere, og det bliver lettere for Per at tage kontakt på et senere tidspunkt.

7. Få feedback fra dine kunder

Jo mere du ved om dine kunders oplevelser, desto bedre kan du møde deres behov. Sørg for en åben dialog med dine kunder om hvorfor de har valgt at henvende sig til dig, samt hvad de forventer. Skal du udvikle nye produkter? Hvorfor ikke involvere kunderne i processen. Det er trods alt deres behov, du skal dække. Vær heller ikke nervøs for at bede kunden om at formulere omtale af din virksomhed. Måske kommer der idéer til forbedringer ud af omtalen. Uanset omtalens karakter så tak for den og vis at du arbejder på at blive endnu bedre.

8. Hyld dine stamkunder

Uanset om det er opmærksomhed i form af en sommerhilsen eller et julekort så vis kunderne, at du sætter pris på dem. Fremhæv også kunder, der kan fortælle sin historie eller sine erfaringer med din virksomhed. Lad dem blive en reference og kommunikér dette på dine platforme. At kommunikere andres oplevelser af din virksomhed fremstår ærligt, og er en god måde at blive kendt på.
I Krak har vi længe arbejdet på at formidle lokale oplevelser, og har i kampagnen “Min historie – dit kvarter” fremhævet kunder, som fortæller sine personlige historier. Disse kunder er ikke bare vigtige for os som virksomhed, men de skaber også liv i lokalområderne og beriger vores alles liv. Se film nedenfor.