Sådan tilpasser du din markedsføring til mobilen

Mobilen er ikke til at komme udenom. Uanset om du henvender dig til private forbrugere eller til virksomheder, er de ofte på mobilen. Ifølge Adestra læser vi 45% af vores mails på mobilen, mens 65 procent af vores aktivitet på de sociale medier, sker via mobilen ifølge Mashable. Tallene taler deres tydelige sprog: vi bruger mobilen mere og mere. På Krak sker ca. 30 procent af søgningerne fra mobilen. Derfor er det vigtigt, at din hjemmeside fungerer på mobilen, når brugerne klikker videre til dig.

MOBILTILPASSEDE HJEMMESIDER PLACERER DIG HØJT I SØGERESULTATERNE

Google har for nyligt ændret sine algoritmer, så mobiltilpassede hjemmesider bliver placeret højere i søgeresultaterne, når man søger fra mobilen. Målet er at komme brugerne i møde. Google mener ikke, det kun er indholdet på en hjemmeside, der er vigtig for brugerne – præsentationen er også afgørende. Indholdet skal være let at gå til, og derfor bliver hjemmesider uden tung grafik eller flashanimationer placeret højere end andre.

HVORDAN KAN DU SKABE INDHOLD TIL MOBILEN?

Det er ikke alene smart, men nærmest nødvendigt at markedsføre din virksomhed på mobilen – og at få tilpasset din hjemmeside til de mobile brugere. Men hvordan? Her kan du satse på enten en responsiv hjemmeside, en mobil hjemmeside eller en app. Hvad der er bedst for dig, afhænger af din forretningstype og af dine ressourcer. Men glem ikke det allervigtigste: at dit indhold er relevant og har værdi for kunden.

HVIS DU ALLEREDE HAR EN HJEMMESIDE
Har du tjekket, hvordan din hjemmeside fungerer på mobilen? Hvis den ikke er mobiltilpasset, er der stor risiko for, den ikke fungerer optimalt. Mobiltelefoner har forskellige skærmstørrelser, og det kan få din hjemmeside til at fremtræde forskelligt. Ser dit indhold presset ud? Kan din hjemmeside ikke håndtere stående eller liggende formater? Eller går funktioner tabt på mobilen?

Hvis du ønsker at optimere din hjemmeside eller andet indhold til mobilen, er der tre veje at gå. Her kan du se fordele og ulemper:

1. RESPONSIV HJEMMESIDE

Når du opbygger din hjemmeside i responsivt design, tilpasser den sig automatisk skærmens størrelse og opløsning. Både på computer, mobil og tablet.

FORDELE

 1. Én hjemmeside. Du har kun én hjemmeside som skal administreres, ikke flere.
 2. Én URL. Du gør det hurtigere for brugerne at hente din hjemmeside, fordi de ikke skal vente på omdirigering. Særlig vigtigt, hvis de har en langsom forbindelse, fx. når de er på farten.
 3. Enkel SEO. Din hjemmesides SEO (søgemaskineoptimering) fungerer på alle enheder.
 4. Let at markedsføre. Du har én hjemmeside som skal markedsføres, ikke flere.
 5. Lave omkostninger. En hjemmeside er billigere end to.

ULEMPER

 1. Brugeroplevelsen. Reelt er der ingen betydelige ulemper ved responsivt design, men det kan være en udfordring at give en god brugeroplevelse både på computer og mobil.
 2. Teknologi. Hvis brugeren har en ældre computer med en forældet browser, kan det være svært at hente din side.
 3. Ekstra arbejde. Hvis du vil ændre din hjemmeside til responsivt design, skal du ændre struktur og indhold på siden.

2. MOBILTILPASSET HJEMMESIDE

Med en mobiltilpasset hjemmeside skræddersyr du funktionerne til mobilens lille touchskærm, den begrænsede båndbredde og andre typiske egenskaber ved mobilen. Vær dog opmærksom på, at da der findes mange typer mobiltelefoner med forskellige skærmstørrelser osv., skal din mobiltilpassede hjemmeside også være delvist responsiv.

FORDELE

 1. Brugeroplevelsen. Du kan give brugerne en rigtig god oplevelse.
 2. Hastighed. Din hjemmeside bliver hentet hurtigt på mobile enheder.
 3. Høj placering. Er din hjemmeside optimeret til mobilen, bliver den normalt også højt placeret i søgeresultaterne, når brugeren søger lokalt.

ULEMPER

 1. Vedligeholdelse. Hvis du både har en hjemmeside til computeren og en til mobilen, skal du vedligeholde to hjemmesider. Du skal også oprette SEO separat til din mobile hjemmeside.
 2. Flere URL’er. Brugeren skal huske mindst to URL’er eller blive omdirigeret til din mobiltilpassede side. Det kan give ventetid .
 3. Kompatibilitet. På nogle mobiler navigerer du med touchskærm, på andre med tastatur. En mobiltilpasset hjemmeside fungerer ikke på samme måde begge steder.
 4. Omkostninger. Lige som en responsiv hjemmeside er en mobiltilpasset ikke billig, men den kan meget vel være prisen værd.

3. Mobilapp

En mobilapp er en applikation specielt udviklet til mobiltelefoner. Brugeren downloader app’en til sin mobiltelefon fra eksempelvis App Store eller Google Play.

Hvis du udvikler en app, har du gode muligheder for at skabe noget unikt og kreativt. Du har også den fordel, at du kan udnytte mobilens øvrige funktioner, fx kamera, GPS-data og kontakter.

FORDELE

 1. Brugeroplevelsen. En app kan give brugeren en bedre oplevelse end nogen anden mobilløsning.
 2. Tilgængelighed. En app kan fungere uden internetforbindelse, så din information i app’en er tilgængelig for brugeren når som helst.
 3. Kreative muligheder. Når du udvikler en app, kan du slippe kreativiteten løs og tænke ud af boksen. På den måde kan du give dine brugere netop den oplevelse, du vil.
 4. Synlighed. Når en bruger har downloadet din app, ligger ikonet for den på skærmen og minder brugeren om din service eller ydelse.

ULEMPER

 1. Operativsystem. En app bliver bygget til et særskilt operativsystem og fungerer kun på mobiler med netop dette operativsystem. Du kan udvikle app’en til flere systemer – det koster blot ekstra.
 2. Opdateringer. Når du tilbyder opdateringer til din app, skal de godkendes af App Store. Det kan tage nogle uger. Du kan ikke være sikker på, at alle brugere vælger at opdatere app’en og dermed få adgang til den seneste version.
 3. Omkostninger. At udvikle en mobilapp er den dyreste løsning sammenlignet med responsiv og mobiltilpasset hjemmeside.
 4. Markedsføring. Det kræver en anden strategi at markedsføre en app end at markedsføre en hjemmeside.

Husk at tilpasse dine e-mails til mobilen

Hvis e-mails og nyhedsbreve er en vigtig del af din markedsføring, er det også vigtigt at tænke mobilen ind her. Mange læser deres mails på mobilen, og mails kan se forskellige ud på forskellige mobiltelefoner. Se eksemplerne nedenfor. Derfor kan det være en god idé at skrive en kort mail med links der fører videre. Bare husk kun at linke til sider, der fungerer godt på mobilen.