,

Er Amazon en trussel?

Da Amazon blev lanceret i Skandinavien sidste efterår, var der stor frygt – hvad ville det betyde for e-handelsmarkedet i Skandinavien? Resultatet foreløbig: Mange børnesygdomme, stort forbedringspotentiale og hård kritik.

I efteråret afholdt vi et webinar, der omhandlede Amazon i forbindelse med virksomhedens lancering i Skandinavien.
Dengang var der mange gisninger fra os og mange andre markedsføringseksperter om, hvad det faktisk kunne komme til at betyde for e-handelsmarkedet i Skandinavien.

Det spørgsmål, vi stillede os selv dengang, var “hvorfor skulle du bekymre dig om, at Amazon blev lanceret i Skandinavien?”. Svaret var kort sagt, at Amazon har et stort marked, hvor mere end halvdelen af de produkter, der sælges over hele verden, kommer fra små og mellemstore virksomheder. Alene i USA sælger små og mellemstore virksomheder i gennemsnit 4.000 produkter i minuttet på Amazon. I webinaret diskuterede vi også fænomenet digital trafikprop. Det vil sige den konkurrencesituation, der opstår online, når Amazon forsøger at få fodfæste på det skandinaviske marked. Og hvordan dette risikerer at påvirke Google Ads og klikpriser, hvis Amazon investerer så meget, som de har gjort på andre markeder.

Så hvad skete der, da Amazon blev lanceret?

Hjemmesiden blev ikke lanceret med nogen særlig fejring eller reklamekampagne, men åbnede bare dørene i slutningen af oktober sidste år. Det varede ikke længe, før lanceringen blev mødt med kritik. Pricerunner’s CEO beskrev det bl.a. “det største hastværk, jeg nogensinde har set” og som mange andre pegede han på dårlige oversættelser, forkerte tekster til de forkerte produkter og andre ret alvorlige børnesygdomme.

Og faktisk tog han ikke fejl. Amazon selv erkendte manglerne, og selv i dag kan du finde nogle mærkelige oversættelser på siden.

“Det største hastværk, jeg nogensinde har set”

Og hvad med Google Ads og Google Shopping? Indtil videre har Amazon ikke haft stor indflydelse, men Amazon er fortæstter med at indtage sin plads blandt andre mere kendte skandinaviske e-handlere.

Hos svenskerne kan vi se, at der er mange store svenske virksomheder, der er begyndt at annoncere på Amazon – men de siger, at de ikke har set ret stort indvirkning. Dette er interessant, da online-grossisten er på indtog i hele Skandinavien, også hos os i Danmark.

Truslen mod e-handel er her stadig

Men betyder det så, at vi helt skal afskrive Amazon, som en trussel?
Naturligvis ikke. En del af grunden til den måske lidt nonchalante indstilling til børnesygdommene, som Amazon.se var ramt af, skal nok findes i, at virksomheden er så gigantisk og Skandinavien i den sammenligning er et så tilpas lille marked, at man mener det kan betale sig at udgive et halvfærdigt produkt.

Men med tiden vil det jo forandres. Der er trods alt kun gået 3 måneder siden lanceringen.
Hvis vi vælger at ignorere Amazon nu, hvor de har problemer, så er der en stor risiko for, at man bliver kørt over, når de kommer op i omdrejninger.

Her hos Krak synes vi, at det bliver interessant at se, hvad Amazon formår at præstere på det skandinaviske marked i det kommende år.
Forhåbentlig får vi mulighed for at vende tilbage til Amazon ved årets slutning, så vi kan se på, hvad der er sket og hvordan det har påvirket de skandinaviske onlineforhandlere.

Så vi skal altså fortsat have øjnene rettet mod Amazon – og du er velkommen til at se vores webinar nedenfor om vores 5 tendenser i 2021.