Hvorfor er valg af farve vigtig i din markedsføring?

Visuel stimuli i form af farver kan føre til handling, vi lader os engagere og inspirere af farver. Vi kigger her nærmere på hvordan vi kan, og bør, forholde os til farver i markedsføring. Et nyt studie ved navn “Impact of Color in Marketing” bekræftes det at 90 % af hurtige beslutninger, som bliver taget på vegne af produkter afhænger af farvevalg. To ud af tre forbrugere køber ikke et produkt, hvis ikke produktet vises i den ønskede farve. Farver påvirker altså vores følelser samt vores beslutninger. Vi er alle forskellige da vi reagerer og forholder os forskelligt til farver, og som forbrugere er vi også forskellige i forhold til præferencer og behov. Heldigvis er der nogle fællestræk, som vi kan forholde os til.

To farvegrupper

Vi opererer med to farvegrupper; en varm og en kold.

De varme farver udgøres af rød, gul, orange og trigger følelser af varme og komfort, til vrede og fjendtlighed. Den røde farve er den mest dominante af farverne, og repræsenterer lidenskab, kærlighed, eventyrlyst og fare. Gul repræsenterer optimisme, og orange står for venlighed og selvsikkerhed.

Den blå side af skalaen inkluderer grøn, lilla og blå, der repræsenterer de kolde farver og giver en følelse af ro, men kan også fremkalde en følelse af sorg og tomhed. Derfor er den blå farve kompleks. Mørkeblå fremkalder ofte en følelse af tillid, autoritet og intelligens. En klar blå farve repræsenterer renhed, styrke og tillid. Lyseblå vækker følelser af fred, klarhed og ro. Den blå farve er den mest brugte farve i forretningsmæssig sammenhæng, og man skal ikke være bange for at bruge den for meget.

Varme farver opleves til gengæld mere intense, og man skal derfor passe på med at bruge for mange af dem ad gangen. Undersøgelser viser ydermere, at farven rød kan hindre nogle mennesker i, at gennemføre det de er i gang med for eksempel på en hjemmeside. Dette kan bl.a. skyldes at farven forbindes med stop eller en advarsel.

Naturligt nok findes der også forskellige præferencer alt efter om man er mand eller kvinde. Kvinder foretrækker farverne lilla, blå, grøn, og er mindre positivt stemte overfor farverne grå, orange og brun. Mænd derimod, kan bedst lide farverne blå, sort, grøn, og er mindre glade for lilla, brun og orange. Så tænk over hvem det er du ønsker at ramme, og overvej hvilke farver der vil fungere bedst i forhold til din målgruppe.

Undersøgelsen “Exciting Red and Competent Blue” bekræfter at købsmønstrer i høj grad afhænger af farve, da farven afgør vores opfattelse af produkter. Farven bliver på mange måder en del af produktets “personlighed”. Du har måske lagt mærke til skomærket Louboutins røde sko såler, eller Ferrari’s karakteristiske røde farve. Netop når du ser farver kan det skabe associationer til forskellige produkter, hvor farven spiller en væsentlig rolle for produktets personlighed. Derudover formidler farver i forbindelse med produktet et budskab uden brug af ord.

Et andet eksempel er United Parcel Service (UPS) der bruger farven brun, som tillægger deres brand en bestemt værdi. Det er en usnobbet farve, der symboliserer tillid samt det at være solid. Dette er grundlæggende egenskaber for et leveringsfirma, og valget af farve spiller en vigtig rolle i forhold til den service UPS leverer.

Produkter og farver er altså nært forbundne, og mennesker kan lægge mærke til budskab og indhold uden at læse et enkelt ord, og derfor er farver vigtige i forhold til hvordan forbrugere opfatter produkter.

Undersøgelser viser også at vi foretrækker produkter vi nemt genkender, og derfor er valg af farve vigtig i processen, hvor dit produkts identitet skabes.

Hvad kan jeg gøre?
Ønsker du at finde ud af hvilke farver, der passer bedst til dit produkt og til din målgruppe, så start med at teste det! Det kan du gøre via platforme hvor det er let, at modtage feedback. Disse platforme kan f.eks. være sociale medier som Facebook, Instagram osv., men også diverse blogs.