, , ,

Indsamler du data om dine kunder?

Det kan synes åbenlyst, at man som virksomhed har styr på sin kundekreds og målgruppe, men det er ikke nødvendigvis tilfældet. I følgende artikel vil vi fortælle dig om, hvorfor det er så vigtigt, at du definerer din tilsigtede målgruppe.

Det vil påvirke dit salg, hvis du ikke har et klart billede af din målgruppe og kundekreds.
Dels vil din annoncering få dårligere resultater:

  • For hvem skal du henvende dig til, og om hvad?
  • Hvor bor vedkommende?
  • Hvad interesserer kunden?
  • Hvad er kundens vidensniveau?
  • Er der flere forskellige slags typiske kunder?

Din hjemmeside vil også blive dårligere, hvis du ikke har styr på din målgruppe:

  • Hvordan bør din hjemmeside se ud for at lokke lige netop din kundekreds til?
  • Er din information for avanceret?
  • Er dine kunder interesserede i en bestemt type indhold eller vil de bare kunne bestille, så hurtigt og enkelt som muligt?
  • Anser de dig, som en ekspert og kommer de til dig for hjælp og råd?
  • Hvem bør du egentlig søgemaskineoptimere din hjemmeside for?

Nå ud til en tiltænkt målgruppe

Du skal altså begynde, at skabe en målgruppe – helst allerede i går. Definér den typiske kunde. Lav en strategi eller skitsér din arketype på en kunde. For eksempel: “Johanne, 37 år. Holder af håndarbejde. Bor i villa eller rækkehus. Har brug for inspiration, råd og tips. Har en god økonomi“.

Måske har du også en typisk målgruppe, som du burde nå ud til, men som du ikke tidligere har anset, som værende din målgruppe. Hvad skal man så gøre? Lad os antage, at du driver en butik, der sælger løbeudstyr, men 90 % af kunderne er mænd. Hvordan kan det være, at kvinderne ikke handler hos dig og hvordan ser den målgruppe ud? Hvad kan du gøre for at nå denne målgruppe?

Data om din målgruppe er guld værd

Der findes også den mulighed, at definere din kundebase gennem rent faktisk, at bede om deres data. Data er i dette tilfælde ganske simple ting, som kundens navn og mailadresse. Typen af information, der kan være vigtig for dig og din virksomhed, vil være afhængig af, hvad du sælger. Måske er du interesseret i alder, job, køn eller hvad kunden oftest køber.

Data kan man samle ind ved forskellige metoder, fx via Facebook (fx Facebook Ads / Facebook Pixel). Du kan ganske enkelt bede om data i den daglige kontakt med kunden. Og ja, det kan føles lidt grænseoverskridende og måske en anelse creepy, men det afhænger helt og holdent af, hvordan du beder om informationen.

  • Måske tilbyder du rabat på næste klipning i bytte for et like på Facebook eller måske beder du om kundens mailadresse, så du kan sende et nyhedsbrev med gode tilbud.
  • Du kan også spørge til kundens fødselsdag, så du får muligheden for at kunne give specialtilbud eller gaver på dagen.

Her er det selvfølgelig vigtigt, at tænke på såvel kundens integritet, som på GDPR. Men til syvende og sidst, så er der mange kunder, der gerne vil handle med sine data, hvis det er i bytte for fordele for vedkommende. Afslutningsvis vil vi anbefale dig, at måle trafikken på din hjemmeside med fx Google Analytics, for på den måde at forstå dine kunder og besøgende bedre.