,

Google Search Console og søgemaskineoptimering

Google Search Console er et værktøj fra Google, der hjælper dig med at holde styr på din hjemmesides indekseringsstatus, sitemaps og Core Web Vitals. Du kan også bruge Search Console til, at optimere synligheden af ​​din hjemmeside, hvilket vi hovedsageligt vil se på i den følgende artikel.

Hvordan ser du din synlighed i Search Console? Lad os se på rapporten “Resultater” (Performance) og kategorierne “Spørgsmål” og “Sider” (se billede). Disse rapporter giver indsigt i antallet af klik, hvor mange gange et spørgsmål eller en side er blevet vist i Googles søgeresultater (impressions), klikfrekvens (det vil sige, hvor mange visninger, der førte til et klik – jo højere procent, jo bedre) og gennemsnitlig position i søgeresultatet.

Search Console og Spørgsmål

Rapporten Spørgsmål giver dig et hurtigt overblik over hvilke spørgsmål dit firmas hjemmeside har været vist med på Google. Fx kan et spørgsmål være ét ord, fx.: “Krak” eller en sætning, såsom: “ændre oplysninger Krak”. Det kan hjælpe din virksomhed, at gøre det til en vane at se på rapporten Spørgsmål, hvis du er i tvivl om, hvilke søgeord der fungerer bedst for dig. Måske viser det sig, at de søgeord, som du har optimeret din hjemmeside til, faktisk er noget helt andet.

Search Console og Sider

I rapporten Sider, som du finder ved siden af ​​Spørgsmål (se billede), kan du let få information om, hvordan dine forskellige sider på hjemmesiden leverer i form af klik (dvs. besøg på din hjemmeside), eksponeringer (antal gange i den valgte tidsperiode, som siden vises i søgeresultatet), samt klikfrekvens (CTR) og position i søgeresultatet.

Disse oplysninger er meget nyttige, når du foretager søgemaskineoptimering. Fx. at du har en side, der leverer rigtig mange eksponeringer, men meget få klik – måske en CTR på 0,1%. Samtidig har du en side, der leverer færre visninger, men har en CTR på op til 8-9%.

Hvilken side vil du sige er bedst? Du svarer sandsynligvis “den med en høj CTR” og så har du helt ret. Visninger uden klik er i det lange løb kun en variant af trafik vs. konverteringer, som vi talte om i et tidligere blogindlæg. Du vil gerne, at besøgende agerer på dine henvisninger: klik ind på din hjemmeside, tilmeld dig et nyhedsbrev, læg varer i din indkøbskurv og så videre.

Ved hjælp af Search Console og Sider kan du nu begynde at tænke over, hvad der adskiller en god side fra en mindre god side på din hjemmeside. Hvad gør, at side A har en lav CTR, mens side B har en høj? Der er mange forskellige metoder til at finde forbedringer på din hjemmeside fremover, men her og nu vil vi se på metatitler og metabeskrivelser.

Hvad er en metatitel?

Metatitler og metabeskrivelser er korte resumeer af din side, der vises i Googles søgeresultater. Vi kan lidt forenklet sige, at metatitlen er bogtitlen, mens metabeskrivelsen er teksten på bogens bagsiden, der opsummerer og sælger bogen (se billede).

Disse to påvirker mere end du måske tror, ​​dine besøgendes ønske om at klikke på præcis dit link i søgeresultaterne. Der vil blive klikket mindre på en dårlig tekst end på en god tekst. Og da vi nu ved, hvordan vores sider leverer, kan vi bruge disse oplysninger til at opdatere de metatitler og metabeskrivelser, der ikke leverer. Så vores tip er at gennemgå dine metatitler og metabeskrivelser og forbedre, hvor det er nødvendigt.

Det du skal huske på er: hvilken type tekst får dine potentielle besøgende til at 1) klikke og 2) blive på siden? Her er det også vigtigt, at huske, at det, der er lovet i metatitlen og metabeskrivelsen, også skal være tilgængeligt på siden.

Start med at eksperimentere og teste for at se, hvad der virker. “Nu har jeg ændret denne tekst, hvad sker der så?” Kontroller derefter Search Console efter et par uger og evaluer. Gik klikfrekvensen op eller ned?

Husk følgende, når du skriver metatitler og metabeskrivelser:

  1. Hver titel og beskrivelse skal være unik for hver side
  2. Skriv til mennesker og ikke til maskiner
  3. Skriv ikke for meget
  4. Medtag de vigtigste søgeord
  5. Opret indhold, der præsenterer en løsning eller et tilbud (“Sådan repareres punkteringen på din cykel”, “Test gratis i 1 år”)
  6. Bliv ikke for meget “sælger” eller klichéagtig og undgå clickbaiting

Bare rolig, hvis det viser sig, at din nye tekst ikke er synlig på Google eller hvis kun dele af din tekst vises. Nogle gange vælger Google tekst baseret på, hvad søgemaskinen anser som bedst.

Nu undrer du dig måske over, hvor du skal rette disse titler og beskrivelser og som regel skal det gøres i det CMS system (Content Management System), som du har din hjemmeside på. På WordPress finder du det i forbindelse med den side eller det indlæg, du har oprettet. Det er også muligt at indtaste teksten direkte i HTML-koden, hvis du har viden om det eller kan få hjælp til det.

Så begynd at studere din hjemmesides styrker og svagheder med Search Console og se, om du kan forbedre dine resultater ved at foretage små ændringer i metabeskrivelser og metatitler. Held og lykke.


Hvis du vil vide mere om SEO, er du velkommen til at tjekke vores webinar herunder.