,

Find din virksomhed i 1954 – eller den mark, den er bygget på

Det var før Jyske Bank Boxen og Lillebæltsbroen. Det var før, Danmark fik sin første motorvej – og før vi alle sammen flyttede i parcelhus i 60’erne og 70’erne. Men hvordan så det egentlig ud dengang i 1954? Det kan du nu se – takket være et helt unikt kortmateriale, Krak har adgang til.

Hvordan så dit kvarter ud i 1954?

Du kender det sikkert godt – at komme tilbage til din barndomsby og tænke – hov, den virksomhed lå der ikke sidst. Eller – hvornår er dét kvarter blevet udbygget? Nu kan du få samme oplevelse med hele Danmark på Krak. Se, hvordan kvarteret omkring din virksomhed så ud i 1954. Find dine bedsteforældres hus og se, hvor små vejene var. Eller se, hvor mange marker der lå der, hvor industri, supermarkeder og boligkvarterer siden er skudt op. Måske fandtes din vej slet ikke, eller måske stod der en helt anden bygning? Ikke desto mindre er det rigtigt sjovt at se, og det minder os om, at alt har en historie.

… med tak til Royal Air Force

Det ekstra kortlag er sat sammen af 43.000 luftfotos, som Royal Air Force optog med tidens mest avancerede udstyr i maj 1954. Årsagen til fotograferingen er stadig en hemmelighed, men de fine gamle filmruller er blevet tilgængelige. COWI har scannet de gamle filmruller og bearbejdet dem digitalt, og nu kan du kigge med på Krak.dk.

Spol tiden tilbage med musen

  • Gå ind på http://map.krak.dk, og find det sted, du gerne vil se.
  • Vælg ”Luftfoto 1954” i drop-down-menuen med kortvalg øverst til højre (Hybrid etc).
  • Kortet fra 1954 kommer nu frem som et ekstra lag. Brug musen til at trække 1954-kortet frem og tilbage over kortet fra 2018.