Få din historie ud med 8 nemme PR-råd

En spændende nyhed, leveret i en dårligt udformet pressemeddelelse kommer aldrig helt ud over stepperne. Vi har samlet 8 PR-råd, der hjælper dig på vej.

En historie i avisen anses som meget værdifuldt hos mange virksomheder. Dette skyldes, at aviser og nyhedsmedier giver en anderledes troværdighed – sådan en troværdig status fører også til, at journalister modtager mange pressemeddelelser hver dag. Det er ikke alle historier der kan komme i avisen, så udfordringen er at udforme en relevant pressemeddelelse, som kan skille sig ud fra mængden.

Små virksomheder har oftest ikke økonomisk rådighed til, at få deres historier bragt i aviserne gennem et PR-bureau. Det behøver dog ikke at være en uopnåelig drøm at få presseomtale, vi har nemlig lavet 8 PR-råd som du kan benytte dig af, når du vil i medierne med din virksomheds historie.

1. Find din unikke vinkel
Hvad er din historie? Hvorfor er den unikt? Og hvilket problem løser din virksomhed? Er din historie relevant for dit lokalområde? Se om du kan koble din historie op på aktuelle nyheder, og derved vise en sammenhæng. Brug af statistikker er også guld værd for journalister, så del gerne noget unikt. For hvis du fortæller den samme historie som dine konkurrenter, er der ingen grund til at gengive din historie i medierne.

Lokale annoncer i digitale medier – Det er enklere end nogensinde!

2. Emnefelt, overskrift, titel – kært barn har mange navne
Det første som en journalist ser, er emnefeltet. Emnefeltet, eller titlen, på din e-mail har en afgørende betydning. Hvis ikke titlen er fangende, så læser journalisten ikke din pressemeddelelse, også kan du vinke farvel til drømmene om presseomtale. Emnefeltet skal være fangende, beskrivende og kort. Spørg venner og familie om din valgte overskrift ville være noget, som de ville klikke ind på.

3. Forstå læseren
Har du lige skrevet 2000 ord omkring din virksomheds nyeste produkt? Indeholder den alle guldkorn fra din branche, og er den skudsikker i forhold til teknikaliter? Så er det en rigtig god pressemeddelelse for de, som allerede har arbejdet mange år i din branche. For alle andre, er det ikke en god pressemeddelelse. Forstå derfor læseren, og sæt tonen derefter. Hvis du vil ud til et bredt publikum, så skriv fængende, relevant og unikt.

4. Læseren må ikke kede sig
Start ikke med den store historietime omkring din virksomhed. Start med det vigtigste, og den nyhed som skiller sig ud fra mængden. I din pressemeddelelse skal du kunne besvare spørgsmål om hvad, hvor, hvornår, hvem, hvordan og hvorfor hurtigst muligt – jo længere tid du bruger på at skrive om ting, der ikke besvarer dette, des mindre effektiv bliver din pressemeddelelse.

5. Kort og præcist
Har du hørt om, at mindre er mere? Journalisten vil typisk læse din overskrift, også skimme resten af pressemeddelelsen. Hvis der ikke er noget interessant, så ryger din e-mail i papirkurven. Start derfor med at skrive alt det, som du gerne vil sige – også skærer du ind til benet ved at fjerne det, som er overflødigt.

6. Citater
Citater er vigtige elementer i en pressemeddelelse, som journalister kan bruge. Undgå salgstaler, når du laver citater. Få eventuelt en ansat til at sige noget smart og sjovt omkring din virksomheds produkt eller service. Endnu bedre er det, hvis du kan få sendt en kundeudtalelse med som citat.

7. Et billede siger mere end 1000 ord
Geniale emnefelter og spændende læsning betyder meget for en pressemeddelelse, men et billede siger mere end 1000 ord. Vedhæft derfor billeder i høj kvalitet, når du sender din pressemeddelelse. Det kan være billeder af medarbejdere, produkter eller aktiviteter. Link også gerne til et sted på din hjemmeside, hvor journalisten kan finde endnu flere billeder – så er der noget at vælge imellem.

8. Opbyg et netværk
Presseomtale sker ikke nødvendigvis ikke på én dag. Du skal opbygge relationer med journalister, så start derfor med at lave en liste over e-mailadresser og medier. Find ud af hvilke artikler den enkelte journalist har skrevet, og prøv at skabe en sammenhæng mellem de artikler og din egen historie. Hold kontakten gennem e-mail korrespondancer, åbent hus arrangementer, begivenheder og de sociale medier.

Held og lykke!