E-handel vokser hvert år – hvad sker der i 2021?

2020 var på mange måder et anderledes år. Et år, hvor vi så e-handel stige markant og et år, hvor virksomheder kom med nye innovative løsninger for at tilpasse deres produkter og tjenester til en lidt anden hverdag og dermed være i stand til at levere alt fra take-away til online træning.

Den årlige rapport ’Svenskerne og internettet’ indeholder altid meget spændende information om vores ændrede adfærd på nettet og selvom undersøgelsen er svensk, mener vi, at de samme tendenser ses i Danmark. Vi har set på statistikken for at se, om vi kan finde klare tegn på de store ændringer, der faktisk fandt sted online sidste år.

Vi kan blandt andet se, at 87 % af de svenske internetbrugere angav, at de har handlet online i 2020 og en fjerdedel af disse angiver, at de i højere grad end før har handlet online.

Det er også tydeligt, at nogle af de grupper, der førhen ikke har været lige så vante på internettet, som andre, har øget deres online tilstedeværelse.
Fxl har pensionister øget anvendelsen af NemID og Mobilepay i 2020. Det kan ses som et tegn på et nødvendigt behov under pandemien, så man fx. kan betale regninger hjemmefra, men det kan også ses som et tegn på den øgede onlinehandel i netop denne gruppe.

Man kan sige, at den nuværende situation har øget hastigheden af den udvikling på handelsområdet, som har været i gang i mange år.

Renæssance for e-handel

Spørgsmålet er så, om det bliver den nye normal eller om vi kommer til at se en langsommere stigning, når hverdagen igen vender tilbage til normalen.
Det er også klart, at efterspørgslen på e-handel afspejles i de små og mellemstore virksomheders investeringer i e-handel.

En undersøgelse blandt flere europæiske lande, hvor Danmark var et af landene, viser, at antallet af virksomheder, der sælger online, steg fra 5% i 2019 til 13% i 2020.
Det er en ret betydelig stigning. På samme tid afslører det også, at mange virksomheder stadig ikke sælger produkter og ydelser på nettet.
Om det er fordi deres produkter eller ydelser ikke kan tilbydes online eller om det skyldes uvidenhed eller mangel på tid og mulighed, lader vi være usagt. Men det er interessant, at se både den reelle stigning og også, hvor få virksomheder, der faktisk sælger online.
Så selvom 2020 bød på noget af en renæssance for e-handel på bekostning af traditionel handel, ser vi, at rigtig mange virksomheder stadig arbejder analogt.

En tendens i 2021, når det gælder til e-handel, er netop at mange virksomheder skal tilpasse sig den nye kundeadfærd.

Social commerce vokser kraftigt

Hvordan imødekommer man den voksende efterspørgsel efter e-handel?

Dette emne kan i sig selv udgøre en hel artikelserie eller et webinar, men kort fortalt, som virksomhedsejer i 2021, skal du sørge for at øge din online tilstedeværelse, fx ved at opdatere din hjemmeside for at skabe en mere moderne og digital forretning, som inkluderer alt fra muligheden for online-bookinger til investering i en fornuftig e-handelsplatform til din virksomhed.

Prøv at opbygge en stærk hjemmeside baseret på, hvad din målgruppe ønsker. Fyld den med attraktivt og let tilgængeligt indhold og gør det så let, som muligt for dine kunder, at købe hos din virksomhed. Glem ikke, at en ældre og ret købestærk gruppe har øget deres online tilstedeværelse.
Dagens kunder går primært online, fordi det er praktisk, ofte billigere og kan gøres hjemmefra, i bussen eller på kontoret. Mange kunder researcher før et køb online eller i butikken.

Personligt starter jeg næsten altid min shopping på Google. Søger efter produkter, tjekker Google Shopping, besøger sider og læser anmeldelser. Gemmer interessante produkter i faner i min browser og vender tilbage efter et par dage – inden jeg beslutter mig.
Vi forudsiger, at e-handel vil fortsætte med at vokse i 2021, hvilket stiller højere krav til en god shoppingoplevelse.
Det er også værd, at nævne, at social commerce vokser kraftigt. Det vil sige shopping via sociale platforme. Facebook og Instagram, TikTok, Youtube osv. er alle platforme, der arbejder på at skabe nye gode og interaktive shoppingoplevelser.

E-handel i 2021. Dette sker og du skal huske på:

  • Forøg din online tilstedeværelse
  • Skab en stærk hjemmeside
  • Tænk over: Hvad vil din målgruppe møder af indhold?
  • Opret muligheder for online bookinger og en e-handelsplatform
  • Giv dine brugere en god oplevelse
  • E-handel fortsætter med at vokse
  • Social commerce fortsætter med at vokse og sociale medier satser stort