Den ultimative guide til SEO
Hvordan fungerer søgemaskineoptimering, altså SEO, egentlig? Det handler om at påvirke de algoritmer, der bestemmer, hvor i søgeresultaterne din hjemmeside ender, når nogen foretager en søgning. Hvis Google anser din hjemmeside som relevant for en søgning, får du en bedre plads i søgeresultaterne og mere trafik. Velkommen til vores ultimative guide til SEO.
- Hvad er SEO og hvorfor er det vigtigt?
- Et langsigtet arbejde
- Krak hjælper dig
- Søgeordsanalyse
- Hvad er et søgeord?
- 3 vigtige punkter, når du arbejder med søgeord
- Robotterne styrer
- Hvordan skaber jeg SEO-venligt indhold?
- Onsite & Offsite
- Links og linkstrategi
- Vigtigheden af sidens hastighed
- Effekten af søgemaskinemarkedsføring
- SEO-værktøj
- Hvor god er min hjemmesides SEO?
Hvad er SEO og hvorfor er det vigtigt?
Optimering af indholdet på din hjemmeside, så det vækker interesse hos søgemaskiner, som Google men også hos potentielle kunder og besøgende.
Opdatering af den tekniske struktur på din hjemmeside for at forbedre brugeroplevelsen, fx mobiltilpasning eller forbedret hastighed.
Linkbuilding for at skabe flere links til din hjemmeside, fx anmeldelse eller link til en stor blog.
Søgemaskiner er de mest brugte tjenester på internettet. Målet med SEO er at ligge højt på almindelige søgeord i søgemaskinernes organiske, ubetalte resultater. SEO kan være svær at forstå, men søgemaskiner værdsætter brugervenlige oplevelser, hvilket også betyder, at en optimeret hjemmeside ofte bliver en bedre oplevelse for dine kunder.
Med en vellykket søgemaskineoptimering får du helt enkelt:
- Flere konverteringer
- Flere henvendelser
- Øget trafik
- Altså på sigt – øget salg
Et langsigtet arbejde
Først og fremmest er det vigtigt at huske, at søgemaskineoptimering er en langsigtet aktivitet for at blive vist i de almindelige søgeresultater under de betalte annoncer uden ekstra omkostninger.
Det er noget, du gør, når du vil have mere opmærksomhed og nå ud til den rigtige slags besøgende uden betalt annoncering. Søgemaskineoptimering er kunsten at bruge forskellige teknikker til at påvirke søgemaskiner som Google, så de er vilde med din hjemmeside. Afhængig af strategi og mål vil resultatet være, at din virksomhed bliver mere synlig i søgeresultaterne.”
Med en langsigtet strategi på plads er løbende resultater sikret samtidig med, at søgemaskinerne har tid til at tilpasse visningerne til sidernes indhold og en varieret søgeadfærd.
Optimering kan ske ved at tilpasse enkelte tekster på din hjemmeside med populære søgeord, men det kan også handle om at ændre hele den tekniske struktur på din hjemmeside.
Links til din hjemmeside er fx meget vigtige. Google værdsætter autoritet og jo flere andre, der linker til din hjemmeside, jo mere relevant anses det for at være. Vi vender tilbage til vigtigheden af autoritet og relevans lidt senere.”
Søgemaskineoptimering tager tid. Den skal hele tiden vedligeholdes, opdateres og tilpasses. Det er lidt ligesom træning – det skal udføres løbende for at vedligeholde og forbedre effekten.
Google gennemfører årlige opdateringer, der vil påvirke din SEO-strategi. Der implementeres nye regler, som kan påvirke din hjemmeside negativt eller visse rangeringsfaktorer tilskrives pludselig en større værdi end tidligere. Derfor er implementering, opfølgning og udvikling dele, der skal indgå under hele rejsen.”
Krak hjælper dig
Arbejdet med søgemaskineoptimering kan let føles lidt overvældende, når man som virksomhedsejer fokuserer al sin tid og energi på sin kerneforretning. Kraks SEO-eksperter har stor erfaring med at hjælpe danske virksomheder med at få størst mulig effekt af deres søgemaskineoptimering – på både kort og lang sigt. Hos os kan du vælge mellem to SEO-løsninger: SEO ONSITE og SEO 360. Uanset hvilken af disse du vælger, kan du vælge mellem fire forskellige pakker – Start, Standard, Pro og Enterprise. På denne måde kan du skræddersy din egen SEO-løsning ud fra netop din virksomheds behov.”
Her kan du læse mere om Kraks populære SEO-produkt. Og herunder kan du høre 2 af vores eksperter fortælle dig mere om SEO for mindre virksomheder.
Søgeordsanalyse
Søgeordsanalyse er et must, når man arbejder med søgemaskineoptimering. Det er en proces, hvor du analyserer muligheden for at drive organisk trafik via forskellige søgeord. Du planlægger hjemmesidens søgeordsmarkedsføring for bedre at forstå brugerens søgeadfærd og undersøger blot hvilke søgeord, der er mest relevante for din virksomhed ved at se på faktorer, som konkurrence, relevans og søgevolumen.
Hvilke søgeord rangerer jeg på? Hvor stor er konkurrencen om disse søgeord? Hvilke søgeord rangerer mine konkurrenter på? Det er spørgsmål, som en søgeordsanalyse vil hjælpe dig med at besvare.
Ud fra den indsigt analysen giver dig, kan du så strukturere og optimere din hjemmeside på en måde, der passer bedst til dine valgte søgeord – og dermed også få den til at rangere højere, når besøgende søger på disse ord. Du tilpasser simpelthen din hjemmeside efter, hvad forbrugerne rent faktisk leder efter og ikke hvad du tror eller gætter på, de leder efter.”
Hvad er et søgeord?

Tænk over: Hvilke ord eller sætninger googler dine potentielle kunder, når de søger efter produkter eller tjenester, som du sælger?
Søgeord eller nøgleord, som de også kaldes, er de ord, som kunder søger efter, når de leder efter noget på fx Google. Det kan også være såkalde søgefraser. Måske søgte du på ‘seo’ (søgeord) eller ‘hvad er seo’ (søgefrase) og fandt denne artikel i søgeresultaterne.”
Det, som Google gør er at matche søgeordet med relevante hjemmesider, hvor kunden sandsynligvis vil finde netop det produkt eller den ydelse, de søgte efter. Jo bedre din hjemmesides indhold matcher søgeordet, jo højere oppe vil det blive vist i søgeresultatet. Som regel betyder en højere placering på fx Google flere klik, besøgende og konverteringer.
3 vigtige punkter, når du arbejder med søgeord
Men hvad er egentlig et godt søgeord og hvordan skal du tænke, når du skal identificere søgeord til netop din virksomhed?
Søgeordet skal være relevant:
Sørg for, at de søgeord, du vælger, er relevante for de produkter eller ydelser, du tilbyder. Sørg for, at søgeordet matcher indholdet på din hjemmeside, samt målet med den. Hvad vil du have kunden til at gøre? Købe? Reservere? Læse mere? Lad søgeordet pege på denne handling.
Søgeordet skal være specifikt:
Lad os sige, at du driver en tømrervirksomhed. Er ordet “tømrer” et passende søgeord? Nej. Du skal være mere specifik end som så for at konkurrere med andre tømreres hjemmesider. Stil dig selv spørgsmålet: “Hvilke søgeord vil mine potentielle kunder sandsynligvis google for at finde netop mit tømrerfirma?” Tilføj andre funktioner, som er unikke for dig, såsom “bygning af terrasse”, “køkkenmontering” eller “parketgulve”.
Men… ikke for specifikt:
Nøglen er at finde balancen her. Du ønsker at identificere søgeord, der er specifikke nok til, at kunden kan finde lige netop dig, men som samtidig ikke er for komplecerede, lange eller detaljerede. Så er der risiko for, at ingen overhovedet søger efter dem.
Robotterne styrer
Nu er det science fiction. Nej, ikke helt, men næsten. Søgemaskiner, som Google sender såkaldte søgerobotter ud for at finde sider på nettet og scanne dem (også kaldet crawling).
De indsamler information om fx søgeord, linkede sider, billeder, kode mm. Når dette er gjort, tilføjes siden til søgemaskinens indeks. Googles søgeindeks indeholder milliarder hjemmesider og er over 100.000.000 gigabyte stor. Man kan sagtens blive både imponeret og bange, når man får et søgeresultat tilbage på en diffust søgning, som alligevel viser sig at give resultater.
Med dette in mente er det lettere at forstå vigtigheden af at have en hjemmeside, der er relevant for bestemte søgeord, der er vigtige for virksomheden, så robotterne let finder den og indekserer den øverst.
Hvordan skaber jeg SEO-venligt indhold?
Google siges at have over 200 forskellige rangeringsfaktorer, som du kan forsøge at påvirke med søgemaskineoptimering. Disse har til opgave at prøve at måle 3 ting:
Relevans – Hvor godt en side matcher en søgning.
Autoritet – Hvor troværdigt opfatter Google indholdet på siden.
Kvalitet – Den tekniske kvalitet og brugeroplevelse.
Du skal derfor sikre dig, at du skaber unikt indhold med høj relevans inden for ekspertiseområdet (din virksomhed). Så bør du gennemgå den mere tekniske del af, hvordan du strukturerer dit indhold, samt overskrifter, underoverskrifter og tekst. Grundlæggende handler SEO helt enkelt om, at din hjemmeside skal være relevant. Den skal tage højde for både søgerobotter, men også besøgende.
Autoritet er, hvor meget Google stoler på indholdet på siden. Dette er hovedsageligt baseret på antallet af links. Jo flere andre sider, der linker til din, jo bedre autoritet anses din side for at have. Linkene bliver til gengæld også vurderet forskelligt. Relevans og autoritet af den side, der linker til din side, værdsættes højere end links fra sider, der mangler disse egenskaber
Kvalitet handler blandt andet om strukturen af indholdet på din hjemmeside, altså ud fra et rent teknisk aspekt, men også hvordan besøgende interagerer med dine sider – fx om de bliver på din hjemmeside i lang tid eller forlader den meget hurtigt. Søgemaskiner har en tendens til at foretrække sider med rigt indhold. Et forældet og dårligt gennemtænkt design på din hjemmeside har større sandsynlighed for at tabe trafik og generere lavere konvertering, sammenlignet med en gennemtænkt hjemmeside, hvor dens design appellerer til dine brugere.
Onsite & Offsite
Onsite SEO handler om alle de dele du kan ændrer på din egen hjemmeside, altså kvaliteten af siden. Der er delte meninger om, hvad der vejer tungest i forhold til rangeringsfaktorerne, men mange er enige om, at overskrifter, metabeskrivelser, title tags, godt indhold, site index og struktureret data er gode steder at starte, når du skal i gang laver onsite SEO. En hurtig og sikker hjemmeside er også noget Google belønner. Jo mere relevant indhold din hjemmeside har, jo mere vild er søgemaskiner og besøgende med din hjemmeside.

Metabeskrivelser er korte tekster, der vises i søgeresultaterne, når nogen udfører en relevant søgning. En del af SEO er at arbejde aktivt med metabeskrivelserne for at finde den rigtige type tekst, som søgemaskiner synes godt om og brugerne klikker på.
Offsite SEO kunne derimod lige så godt kaldes linkstrategi. Det handler om at få links til din hjemmeside. Offsite links er et tegn på din sides autoritet. Jo flere der linker til din hjemmeside og bekræfter at dette er noget, der er værd at besøge eller læse, jo bedre er det selvfølgelig for din synlighed.
Links og linkstrategi
Linkstrategi er således også kendt, som offsite SEO. Det er når du aktivt arbejder på, at få andre hjemmesider til at anbefale (altså linke til) din hjemmeside. Fra Googles perspektiv ses dette som en anmeldelse, der kan have en væsentlig indflydelse på virksomhedens placering. Der er grundlæggende 3 typer links: naturlige links (fx. en online anmeldelse, der linker til din hjemmeside), manuelt byggede links (fx. en influencer, der bliver betalt for at linke til dig) eller brugerdefinerede links (sider oprettet for at levere relevant indhold og links).
Hvis en person fx skriver på en blog, hvor tilfredse de er med den behandling, de har fået i din frisørsalon og linker til din hjemmeside, er der tale om et såkaldt backlink, altså et link til din side. Det samme gælder for alle links i onlineanmeldelser, i onlinemagasiner, på sider som Krak, i fora og så videre. Det gælder også links på sociale medier.
Den bedste måde at lave “backlinks” fra eksterne URL’er er, at skrive godt indhold på hjemmesiden, som andre synes er værd at linke til. Det kan være manualer, anbefalinger eller gode tips, som andre kan få glæde af. Du skal blot vise din ekspertise på hjemmesiden for at gøre den så professionel, som muligt. På den måde får du ”anbefalinger” fra andre aktører, hvilket vægter meget i søgemaskineoptimering. Måske har du samarbejdspartnere eller underleverandører, der kunne tænkes at linke til dig eller en større kunde, der kunne tænkes at markedsføre dig via et link?
Vigtigheden af sidens hastighed
Sidehastighed handler om, hvor hurtigt din hjemmeside indlæses. Hastighed er meget vigtig for at få kunden til at blive. Hvis en kunde klikker på et link på Google og det tager mere end 3 sekunder for siden at indlæse, er risikoen stor for, at personen afbryder sit besøg. Sørg også for at skabe en god brugeroplevelse for de kunder, der besøger din hjemmeside. En hurtig og smidig hjemmeside skaber en bedre oplevelse for dine kunder, hvilket øger chancen for, at de bliver længere eller besøger dig igen
En type søgemaskineoptimering kan derfor handle om at forsøge at fjerne alle forhindringer, der gør din hjemmeside langsom, fx store og tunge billeder, der påvirker indlæsningstiden.
Kan der være flere tips til, hvordan du kan forbedre din hjemmeside? Vi har selvfølgelig også et webinar om dette. Det kan ses nedenfor.
Effekten af søgemaskinemarkedsføring
Der er ingen garantier for, hvor hurtigt en søgemaskineoptimering virker, men det er rimeligt at antage, at du efter cirka 3-4 måneder bør se tydelige SEO-tendenser af dit arbejde. Når det kommer til SEO, er det mere realistisk at tale om trends, det vil sige, at din søgemaskineoptimering skal føre til positive tendenser i antallet af besøg, lavere afvisningsprocenter, flere konverteringer og så videre.
Faktisk klikker omkring 70 % af forbrugerne på et resultat på side 1. Det skyldes, at forbrugerne stoler på Googles algoritme – det er et faktum, at Google rangerer hjemmesider ud fra forbrugernes efterspørgsel og dermed favoriserer relevante sider. Og netop derfor er det vigtigt, at din hjemmeside ligger højt og er relevant i forhold til brugernes søgeord.
Og husk – førstehåndsindtryk gør en forskel. Når en hjemmeside ligger i toppen, skaber det troværdighed for virksomheden. I dette tilfælde er virksomhedens side den, der er mest relevant for Google og dermed også for andre forbrugere. En høj placering giver således ikke kun flere kunder, men også mere troværdighed.
SEO-værktøj
Google Analytics er et værktøj, der analyserer din hjemmesides data. Med Google Analytics kan du få et væld af statistikker over de besøgende på din hjemmeside, hvor de kommer fra, hvilke sider der bliver besøgt mest, hvor længe de bliver på din side og så videre. Dette er information, der er vigtig for at kunne identificere, hvad på din hjemmeside, der fungerer og hvad der skal forbedres. Du kan fx se, hvilken side besøgende er på, når de vælger at forlade din hjemmeside. Baseret på den viden kan du tilpasse din side til at fastholde besøgende eller få dem til at agere i stedet for at forlade.
Google Search Console er et værktøj, der bruges i optimeringsarbejde. Google Search Console er et kraftfuldt værktøj, der hjælper dig med at identificere eventuelle fejl, såsom 404 (dårlige links, der bør omdirigeres ved hjælp af en 301). Du kan også nemt se, om der er sider på din hjemmeside, som ikke er registreret. Frem for alt kan du se, hvor godt hjemmesiden klarer sig på Google med placeringer på søgeord og -fraser, samt hvor mange eksponeringer og klik du får fra den organiske søgeliste. Dette er et nøgletal kaldet CTR (click through rate) eller klikfrekvens.
Herunder kan du høre mere om Google Analytics og andre nyttige værktøjer inden for SEO.
Hvor god er min hjemmesides SEO?
Dette er et yderst relevant spørgsmål at stille dig selv, inden du begynder aktivt at arbejde med din søgemaskineoptimering. Bare rolig, du får svaret på blot et par minutter med SEO-tjekket.