, ,

Amazon og de 4 techgiganter – sådan påvirker de din virksomhed på nettet

Da Amazon åbnede i Skandinavien betød det, at alle 4 techgiganter er repræsenteret i Skandinavien.
Så hvem er egentlig de 4 techgiganter og hvorfor skal du bekymre dig for Big Tech?

Techgiganterne er navnet på de største og mest dominerende amerikanske virksomheder indenfor informationsteknologi. Deres dominans er ikke bare begrænset til USAs grænser, de har også et globalt greb om markedet.

Der, hvor de har med deres egne forretningsområder og ladt andre områder i stikken – er det ofte endt i mislykkede forsøg på, at konkurrere på deres konkurrenters banehalvdel – som eksempelvis Googles forsøg på et socialt medie Google+ eller Amazons mobile flop Fire phone.

Apple

Vi kan starte med, at se på den ældste af de 4: Apple
Virksomheden blev grundlagt i 1976 af Steve Jobs, Steve Wozniak og Ronald Wayne. De var ikke først med smartphonen, men iPhone, som kom i 2007 kom trods alt til, at forandre og i en vis grad dominere markedet.

I Danmark er Apples popularitet stor. Her udgør iPhone cirka 49% af Danmarks millioner smartphones.

Den nye og moderne smartphone forandrede også måden vi i dag arbejder med digital markedsføring. I dag kobler vi os først og fremmest på nettet via mobilen. Med den bestiller vi billetter, spiller spil, overfører penge, ser film og handler.

Apple er også mere end mobiler og computere. Apple Pay er målrettet typisk mod for eksempel små virksomheder og har gjort livet lettere for mange iværksættere.

Amazon – virksomheden, som sælger alt

Amazon er i dag verdens største e-handelssite og blev grundlagt i 1994 af Jeff Bezos, som en online boghandel. På Amazon kan du købe det meste og som firma kan du sælge dine varer direkte på platformen og få adgang til et enomt marked, der ellers ville have været svært for en lille virksomhed at nå.

I andre lande er det meget almindeligt med denne type e-handelssites, hvor flere firmaer samles, men denne trend er ikke rigtigt udbredt i Skandinavien endnu. På den anden side er vi danskere vant til onlinehandel. Hvor X ud af X danskere ifølge undersøgelser angiver, at de på et tidspunkt har handlet online.

Præcis, som med Apple er Amazon mere end bare et meget stort online indkøbscenter. Amazon står også bag Alexa – højtaleren du kan tale til, Amazon Web Services, Amazon Prime, som er “Video on demand” og Kindle, der bruges til at læse bøger på. Det siges at Jeff Bezos vil skabe en virksomhed, der sælger alt.

Google – verdens største søgemaskine

Google er grundlagt 4 år efter Amazon og er i dag verdens største søgemaskine.
Der findes konkurrenter, som Bing og Yahoo, men deres markedsandele er ekstremt små i forhold til Google. Google selv hævder, at Amazon faktisk er deres største konkurrent, som søgemaskine, selvom Amazon helt klart ikke er en søgemaskine i ordets rette betydning.
Google er egentlig et datterselskab til det multinationale konglomerat Alphabet Inc. Under konglomeratets gigantiske vinger findes produkter og varemærker, som Google Analytics, Google Ads, Youtube og selvkørende biler.

Facebook – yngst, men elsket af ældre

Den 4. techgigangt er Facebook. Det er også den yngste. Grundlagt i 2004 og har på trods af et vist fald i især de yngre brugere, stadig næste 75%, som siger at de bruger Facebook af og til.

Facebook tilbyder annoncering på deres platforme, Facebook, Instagram og Messenger – men her finder vi også Facebooks egen Blocket, Facebook Marketplace, WhatsApp, Oculus med flere.

De andre techgiganter

På listen over de 4 nævnte ovenfor skal vi bestemt også inkludere Microsoft, som plejer at ligge i top 3 over verdens største virksomheder i forhold til børsværdi.
Den største ikke-amerikanske konkurrent er det kinesiske IT-konglomerat Alibaba.